0%-os hitelprogramok országosan

 Kategória: Finanszírozás

A vállalkozások számára két kiemelkedő lehetőség áll rendelkezésre, ha fejlesztéseket szeretnének megvalósítani 0%-os kamatozású hitel segítségével. Az egyik a KKV Technológia Plusz Hitelprogram (GINOP Plusz-1.4.3-24), míg a másik a KKV Technológia Plusz Budapest Hitelprogram (GINOP Plusz-1.4.4-24)*. Mind a két konstrukcióról találhatott már cikket oldalunkon, azonban ennek az írásnak a célja, hogy részletesen bemutassuk a két program hasonlóságait és különbségeit.

*A budapesti hitelprogram jelenleg társadalmi egyeztetés alatt áll. A végleges konstrukció megjelenése után az adatok változhatnak – amint elérhető a felhívás, cikkünket frissíteni fogjuk.

Hasonlóságok a két hitelprogram között

Mindkét hitelprogram célja, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások fejlődését támogassa, ami által sokkal versenyképesebbek lehetnek a piacon. Az alábbiakban felsoroljuk a főbb közös jellemzőket:

Hitelfelvevők köre: Mindkét program a mikro-, kis-, és középvállalkozások számára érhető el, amelyek legalább egy lezárt üzleti évvel rendelkeznek és minimum 1 főt foglalkoztatnak.

Hitelcél: A hitelösszeg felhasználható új eszközök beszerzésére, mint például gépek, informatikai eszközök, elektromos gépjárművek, valamint megújuló energia és zöld technológiák beruházására. Ezen felül építési költségekre, immateriális javakra, valamint képzési és tanácsadási szolgáltatásokra is fordítható.

Futamidő és kamat: Mindkét hitelprogram esetében a futamidő minimum 2 év, maximum 10 év – ez a hitelcéltól függ. A kamat pedig évi 0%!

Kezelési költségek és egyéb díjak: Nincsenek kezelési költségek és egyéb díjak, így például előtörlesztési díjjal, valamint szerződésmódosítási díjjal sem kell számolni.

Önerő: A hitelprogramok igénybevételéhez minimum 10% saját erő szükséges.

Biztosítékok: A beruházás tárgyát képező eszközöket kötelező bevonni a fedezeti körbe. Ingatlan fejlesztés esetén az érintett ingatlan is a fedezet része lesz. További biztosítéki formák közé tartozik az ingatlan jelzálog, ingó jelzálog, fizetési számla követelésen alapított óvadék, jogi személy készfizető kezessége és a hitelintézet által vállalt garancia.

0%-os hitelprogramok országosan – a különbségek

Habár számos hasonlóság van a két program között, néhány fontos különbséget is érdemes kiemelni, mint például a területi korlátozást, és az igényelhető hitelösszeget és az igénylés dátumát.

Területi elérhetőség: A KKV Technológia Plusz Hitelprogram a Budapesten kívüli régiókban érhető el. Ezzel szemben a KKV Technológia Plusz Budapest Hitelprogram kizárólag a fővárosban tevékenykedő kkv-k számára igényelhető.

Hitel összege: Mind a két programban a minimálisan igényelhető kölcsönösszeg az 5 millió Ft. A maximum összegben van különbség – a budapesti konstrukcióban maximum 50 millió forint, a „testvérében” a maximális összeg pedig 100 millió Ft.

A KKV Technológia Plusz Hitelprogram már elérhető, egészen 2024. december 30-ig lehet benyújtani a kérelmeket. Ezzel szemben a budapesti program még társadalmi egyeztetés alatt áll, várhatóan 2024. szeptemberétől indulhat meg az igénylés, egészen 2025 év végéig.

Miért érdemes a 0%-os hitelprogramokat választani?

A 0%-os hitelprogramok kiváló lehetőséget kínálnak a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, hogy kedvező feltételek mellett hajtsanak végre beruházásokat. A kamatmentes hitel lehetősége jelentősen csökkenti a finanszírozás költségeit, így a vállalkozások több forrást tudnak a fejlesztésekre fordítani. Ezen kívül a programok célzottan támogatják a technológiai és szervezeti megújulást, a megújuló energiaforrások alkalmazását, valamint az energiahatékonyság növelését, ami hosszú távon fenntartható és költséghatékony működést eredményez. Az egyszerű és átlátható feltételek mellett ezek a hitelprogramok rugalmas futamidőt biztosítanak, így a vállalkozások saját igényeikhez igazíthatják a visszafizetés ütemezését, továbbá a biztosítékok kedvező feltételei is növelik a hozzáférhetőséget.

Összefoglalva

Látható, hogy mindkét program remek lehetőséget kínál a vállalkozások számára, hogy kedvező feltételekkel, 0%-os kamatozású hitellel fejlesszék tevékenységüket.

Ha többet szeretne megtudni a programokról, regisztráljon 2024. augusztus 13-án tartandó díjmentes online konferenciánkra, ahol kérdezhet is előadónktól! Ide kattintva tud regisztrálni az eseményre.

Ha további kérdése lenne, szeretne ingyenes konzultációt igényelni, töltse ki adatlapunkat!

Goodwill Consulting Kft. – Információból fejlesztés, a fejlesztésből siker

Hallgassa meg a témában a GoodCast aktuális epizódját!

Pályázni szeretne, vagy további kérdése lenne?

Igényeljen ingyenes fejlesztési tanácsadást!
[Ha konkrét elképzelése, vagy kérdése van, ossza meg velünk!]


Javasolt további hírek
0-hitelprogram-budapestvendeglatoipari-tamogatas