Jönnek a DIMOP Plusz pályázatok, digitalizációra fel!

 Kategória: Finanszírozás, Uncategorized @hu

Digitalizációs Ugrás a KKV-knak a DIMOP Plusz Pályázatokkal

A digitalizáció napjainkban kulcsfontosságú a vállalkozások versenyképességének és fenntarthatóságának növelésében. Ennek elősegítésére a DIMOP Plusz program különböző feltételekkel kínál támogatást a mikro-, kis- és középvállalkozások számára.
A felhívások már társadalmi egyeztetésen vannak, így a tervezet információit tudjuk jelenleg átnézni.

Nézzük meg, mit kínálnak majd ezek a felhívások, és miben különböznek egymástól!

Mi a DIMOP Plusz felhívások célja?

  • DIMOP Plusz 1.2.3/A-24: “Mikro-, kis- és középvállalkozások digitalizációjának támogatása egyműveletes kombinált hiteltermék keretében”

Ez a pályázat az alacsony digitális intenzitással rendelkező KKV-k versenyképességének javítására fókuszál. Célja, hogy a piacon elérhető digitális megoldások bevezetésével növelje a vállalkozások hatékonyságát és jövedelemtermelő képességét.

  • DIMOP Plusz 1.2.3/B-24: „Mikro-, kis- és középvállalkozások digitalizációjának támogatása hitelprogram keretében”

A pályázat célja a KKV-k digitalizációjának támogatása kamatmentes hitel formájában, növelve ezáltal a vállalkozások versenyképességét és fenntarthatóságát. A modern technológiák bevezetése lehetőséget biztosít a vállalkozások számára, hogy hatékonyabban működjenek, javítsák szolgáltatásaikat, és gyorsabban reagáljanak a piaci változásokra.

Mindkét program esetén a digitális fejlettség megállapítását a digitális érettségi felmérő rendszer segíti majd.

Kik lehetnek majd az igénylők között?

DIMOP Plusz 1.2.3/A-24:

A programban részt vehetnek kettős könyvvitelt vezető jogi személyiségű gazdasági társaságok, amelyek mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülnek, és legalább egy lezárt üzleti évvel rendelkeznek, az előírt digitális érettségi teszten alacsony digitális intenzitású kategóriába tartoznak. Emellett a megvalósítási helyszínük legalább egy éve már bejegyzésre került.

DIMOP Plusz 1.2.3/B-24:

Pályázók kettős könyvvitelt vezető, kis- és középvállalkozások lehetnek, amelyek legalább két teljes lezárt üzleti évvel és legalább alapszintű digitális intenzitással rendelkeznek. Emellett a megvalósítási helyszínük szintén legalább egy éve már bejegyzésre került.

Melyek lehetnek a támogatható tevékenységek?

DIMOP Plusz 1.2.3/A-24:

  • Alapszintű felhőalapú számítástechnikai szolgáltatások (pl. e-mail, irodai szoftverek) bevezetése
  • Honlapok és portálok fejlesztése
  • E-kereskedelem és e-számlázó szoftverek bevezetése
  • Táv- és csoportmunka támogató szoftverek
  • ERP (vállalatirányítási) és CRM (ügyfélkapcsolat-kezelési) megoldások bevezetése
  • Mesterséges intelligencia és adatanalitikai technológiák
  • IKT biztonsági megoldások bevezetése
  • Mesterséges intelligencia (MI) technológiák, szolgáltatások bevezetése (pl: mesterséges intelligencián alapuló, folyamatautomatizációra alkalmas szoftverrobot)
  • Egyéb nagy adathalmazhoz kapcsolódó analitikai technológiák, szolgáltatások bevezetése

A fejlesztések bevezetése érdekében lehetőség van minősített szoftver és felhőszolgáltatás beszerzésére, emellett természetesen a szükséges eszközök beszerzése is lehetséges. A szakmai megvalósítás kapcsán elszámolhatóak lesznek a bevezetés költségei (pl: telepítés, tesztelés, folyamatfejlesztés), és betanítási költségek is az új rendszer használatával kapcsolatosan.

DIMOP Plusz 1.2.3/B-24:

  • Fejlett vagy közepesen fejlett felhőalapú számítástechnikai szolgáltatások (pl. e-mail, biztonsági szoftverek, ERP, CRM szoftverek) bevezetése
  • Mesterséges intelligencia technológiák, szolgáltatások bevezetése (pl: mesterséges intelligencián alapuló, folyamatautomatizációra alkalmas szoftverrobot)
  • Nagy adathalmazok elemzése és adatanalitikai megoldások bevezetése
  • Ipar 4.0, vállalati Internet of Things és digitális iker technológiák integrációja (pl: gyártósorok, logisztikai és szolgáltatóipari rendszerek digitalizálása; termelési tervek, programok előállítását támogató (APS) rendszerek; (MOM/MES) rendszerek bevezetése)

Ezen emelt szintű digitális technológiák, fejlesztések bevezetése érdekében beszerezhető az MKIK által minősített szoftver, működéshez szükséges felhőszolgáltatás, emellett természetesen a szükséges eszközök beszerzése is lehetséges. Az új rendszer használatának betanításával, bevezetésével kapcsolatos költségek itt is elszámolhatóak lesznek.

Hogyan alakulhat a támogatás?

DIMOP Plusz 1.2.3/A-24:

3-20 millió forint közötti összeget lehet majd igényelni, mely 0% kamattal, maximum 8 év futamidővel, egyenlő havi részlettörlesztéssel érhető el. Azonban nagy előnye, hogy maximum 50%-ig vissza nem térítendő támogatást is tartalmazhat!

Kitétel, hogy az igényelt összeg a kérelem benyújtása előtti teljes lezárt üzleti év árbevételét; az üzemi eredményének tízszeresét nem haladhatja meg.

DIMOP Plusz 1.2.3/B-24:

20-200 millió forint közötti szintén kamatmentes hitel igényelhető, maximum 8 éves futamidővel, havi törlesztéssel.

Kitétel, hogy az igényelt összeg a kérelem benyújtása előtti teljes lezárt üzleti év üzemi eredményének tizenötszörösét nem haladhatja meg.

Mikortól várható igénylés?

Az igénylések benyújtása a két felhívás esetén különböző, az „A” program esetén kis- és középvállalkozásoknak a tervezet szerint 2024. október 31-től, mikrovállalkozásoknak pedig 2024. december 1-től lehetséges.

A „B” program esetén pedig 2024. október 31-től a középvállalkozások igényelhetik, 2024. december 31-től pedig majd a kisvállalkozások.

Mik a legalapvetőbb különbségek?

  • Célcsoport: A „B” felhívás a már valamennyire digitalizált vállalkozásokra fókuszál, míg az „A”, alacsony digitális intenzitású vállalkozásoknak szól.
  • Támogatás formája: A „B” felhívás esetén kamatmentes hitelt nyújt, míg az „A” kombinált támogatást kínál, amely 50%-os mértékű vissza nem térítendő támogatást is tartalmazhat.
  • Támogatható tevékenységek: A „B” felhívás inkább fejlett digitalizációs megoldásokat támogat, míg az „A” alap- és emelt szintű digitális technológiák bevezetését is ösztönzi.
  • Támogatás mértéke tekintetében is eltérőek, az „A” felhívás keretében 3-20 millió Ft közötti az igényelhető összeg, a „B” esetén pedig 20 millió Ft a minimum igényelhető összeg, ami maximum 200 millió forintig terjedhet!

Mindkét felhívás esetén elvárás, hogy a vállalkozás a megvalósítási idő végéig bevezeti, és megfelelő szinten használja a digitális megoldásokat, mindezzel pedig növeli a digitális intenzitásának pontszámát, a bemeneti értékhez képest. Emellett pedig a saját forrás elvárt mértéke mindkét program esetén 10%. A projekt megvalósítására pedig 18 hónap áll rendelkezésre.

Ne hagyja ki ezt a lehetőséget! Készüljön fel időben, és használja DIMOP Plusz előnyeit vállalkozása digitalizációs ugrásához.

Szívesen állunk rendelkezésére, amennyiben nem biztos benne ez a lehetőség megfelelő-e vállalkozásának, esetleg kérdései merültek fel. Töltse ki űrlapunkat és díjmentes tanácsadásunkon segítünk!

2024. szeptember 19-én, ingyenes online konferenciát tartunk, fókuszban a hamarosan megjelenő DIMOP Plusz pályázataival. Ha szeretné előadásunkat meghallgatni, ide kattintva regisztrálhat!

A legfrissebb pályázati információkért kövesse facebook oldalunkat!

A társadalmi egyeztetés alá került, kutatás-fejlesztést és innovációs tevékenységeket támogató DIMOP Plusz felhívásokról ebben a cikkünkben olvashat.

Pályázni szeretne, vagy további kérdése lenne?

Igényeljen ingyenes fejlesztési tanácsadást!
[Ha konkrét elképzelése, vagy kérdése van, ossza meg velünk!]


Hallgassa meg a témában a GoodCast aktuális epizódját!

Javasolt további hírek
vendeglatoipari-tamogatasdigitalis-innovacio