DIMOP Plusz – digitális innováció pályázatból

 Kategória: Finanszírozás

A digitalizáció korában mind az innováció, mind a kutatás-fejlesztés (K+F) kulcsfontosságú szerepet játszik a vállalkozások versenyképességének növelésében. A DIMOP Plusz program keretei között három olyan felhívás is társadalmi egyeztetés alá került, amely segíthet a digitális K+F fejlesztések megvalósításában. Cikkünkben ezt a három fontos pályázati programot mutatjuk be, amelyek a digitális gazdaság szereplőit célozzák meg, és segítik a mikro-, kis- közép- és nagyvállalatokat a piacképes digitális termékek, technológiák vagy szolgáltatások fejlesztésében.

Miért fontos a digitális innováció, K+F fejlesztés?

A digitális K+F fejlesztés nemcsak a technológiai fejlődést és az innovációt ösztönzi, hanem hozzájárul a vállalkozások hosszú távú sikeréhez és fenntarthatóságához is. Az innovatív digitális megoldások fejlesztése lehetőséget nyújt a vállalkozásoknak, hogy új piacokra lépjenek, javítsák működési hatékonyságukat, és jobb szolgáltatásokat nyújtsanak ügyfeleiknek. Továbbá, a digitális eszközök használata segíthet a vállalatoknak a működési költségek csökkentésében és a fenntartható fejlődés előmozdításában.

Ahogy írtuk, a DIMOP Plusz program keretei között társadalmi egyeztetés alá került három felhívás is, amely a fenti tevékenységeket segíthetik. Nézzük meg sorban, melyek is ezek, és mit támogatnak pontosan!

Digitális termék- innovációs fejlesztések – DIMOP Plusz-1.1.2.A-24

A “Digitális termék-innovációs fejlesztések DIMOP Plusz-1.1.2.A-24” program célja a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése a digitális K+F tevékenységek támogatásával. A program elősegíti a piacképes új digitális termékek, technológiák vagy szolgáltatások fejlesztését, összhangban a S3 stratégia prioritásaival.

Támogatható tevékenységek

A program keretében támogathatók a digitális termékinnovációs fejlesztések, különösen a szoftverfejlesztés és az IKT- szolgáltatások. Az elszámolható költségek közé tartozik a tárgyi eszköz beszerzés, immateriális javak beszerzése, személyi jellegű ráfordítások, és iparjogvédelmi tevékenységek is. A támogatás összege 10 és 35 millió Ft között mozog, és 70%-os támogatás intenzitás kapható.

Jogosultsági feltételek

A program célcsoportját a legalább két lezárt üzleti évvel, és minimum 3 fős statisztikai létszámmal rendelkező profitorientált mikro- és kisvállalkozások alkotják. A vállalkozások éves nettó árbevételének el kell érnie az előző üzleti évben a minimális értéket, és nem tartozhatnak a KATA hatálya alá. A pályázatokat várhatóan 2024. december 2-től 2025. február 14-ig lehet benyújtani. Magyarország egész területéről fogadják majd a támogatási igényeket.

Vállalati digitális K+F fejlesztések – DIMOP Plusz-1.1.2.B-24

A “Vállalati digitális K+F fejlesztések DIMOP Plusz-1.1.2.B-24” program célja a mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint nagyvállalatok versenyképességének növelése a digitális gazdaság területén. A program támogatja a piacképes új digitális termékek, technológiák vagy szolgáltatások fejlesztését a vállalati- és termékéletciklus teljes folyamatában.

Támogatható tevékenységek

A támogatható tevékenységek közé tartozik a digitális K+F tevékenységek fejlesztése és a piacra lépési folyamatok támogatása. A támogatás összege 50 és 250 millió Ft között mozog, a támogatás mértéke pedig a régiótól és vállalkozásformától függően 45% és 80% között változik. A cél a digitális innováció és a versenyképesség javítása a hazai vállalkozások körében.

Jogosultsági feltételek

A program a legalább három lezárt üzleti évvel rendelkező profitorientált mikro-, kis-, középvállalkozásoknak és nagyvállalatoknak szól. A pályázóknak rendelkezniük kell legalább 5 fős éves átlagos statisztikai létszámmal és magyarországi székhellyel. A pályázatokat várhatóan 2024. december 2-től 2025. február 28-ig lehet benyújtani.

Komplex digitális K+F fejlesztések – DIMOP Plusz-1.1.2.C-24

A “Komplex digitális K+F fejlesztések DIMOP Plusz-1.1.2.C-24” program célja a nagy jelentőségű és összetett digitális kutatás-fejlesztési és innovációs feladatok megoldásának támogatása. A program kifejezetten a digitális gazdaságban tevékenykedő profit-orientált vállalkozásokat, nonprofit szervezeteket és felsőoktatási intézményeket célozza meg. A támogatás célja, hogy elősegítse az innovatív digitális termékek és technológiák piacra lépését.

Támogatható tevékenységek

A program keretében támogathatók a digitális K+F projektek, amelyek új technológiákat és megoldásokat fejlesztenek ki a digitális gazdaság különböző területein. A projektnek Magyarország területén kell megvalósulnia, Budapest kivételével. A támogatás összege 75 millió és 500 millió Ft között lehet, a támogatási intenzitás pedig régiótól és vállalkozástípustól függően 25 és 80% között alakulhat.

Jogosultsági feltételek

A pályázók körébe tartoznak a legalább három lezárt üzleti évvel rendelkező profitorientált vállalkozások, amelyek magyarországi székhellyel rendelkeznek. A támogatás konzorciumi formában pályázható. A vállalkozások éves nettó árbevételének el kell érnie a 150 millió forintot, és az éves átlagos statisztikai létszámuk legalább 5 fő. A pályázatokat várhatóan 2024. december 2-től 2025. február 28-ig lehet benyújtani.

Hogyan válasszunk a pályázatok közül?

Mérlegeljük a vállalkozás igényeit

Mielőtt eldöntenénk, melyik pályázatra jelentkezzünk, fontos, hogy mérlegeljük vállalkozásunk aktuális igényeit és céljait. Gondoljuk át, milyen típusú fejlesztések lennének a legelőnyösebbek, és hogy a kiválasztott pályázat milyen mértékben támogatná ezeket a célokat.

Vizsgáljuk meg a jogosultsági feltételeket

Minden pályázat különböző jogosultsági kritériumokkal rendelkezik, így fontos, hogy alaposan tanulmányozzuk ezeket a feltételeket, mielőtt jelentkezünk. Győződjünk meg arról, hogy vállalkozásunk megfelel a pályázat követelményeinek, és szükség esetén konzultáljunk szakértőkkel.

A pályázatok jelentősége a vállalkozások számára

A bemutatott pályázatok rendkívül fontosak a hazai vállalkozások számára, mivel lehetőséget nyújtanak a digitális K+F fejlesztések támogatására. Az innováció és a technológiai fejlődés kulcsfontosságú a vállalkozások versenyképességének növelésében és a fenntartható fejlődés előmozdításában. A megfelelő pályázati támogatás révén a vállalkozások új piacokat érhetnek el, és javíthatják működésüket.

Táblázatos összefoglalónkat a három pályázat tervezetéről itt tudja megnézni.

Az első két társadalmi egyeztetés alá került DIMOP Plusz felhívásról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

2024. szeptember 19-én online konferenciát tartunk, amelyen többek között a DIMOP felhívásokról is szó lesz! Ide kattintva regisztrálhat az eseményre.

 

Amennyiben kérdése lenne bármelyik felhívásról, igényeljen díjmentes konzultációs lehetőséget szakértőinktől!

Pályázni szeretne, vagy további kérdése lenne?

Igényeljen ingyenes fejlesztési tanácsadást!
[Ha konkrét elképzelése, vagy kérdése van, ossza meg velünk!]


Javasolt további hírek