Innovációs pályázat mikro- és kisvállalkozások számára

 Kategória: Finanszírozás

Az innováció mindig is az üzleti fejlődés motorja volt, de a források hiánya gyakran akadályozhatja a kisebb vállalkozásokat abban, hogy kihasználják ezt a lehetőséget. Az újonnan megjelent GINOP Plusz 2.1.3-24 pályázat célja, hogy megteremtse az alapokat a mikrovállalkozások és kisvállalkozások számára az innovatív projektek megvalósításához. Ez a pályázat különösen azoknak a cégeknek szól, amelyek eddig nem végeztek innovációt, lehetőséget adva számukra, hogy piacorientált innovációs tevékenységekkel erősítsék versenyképességüket.

Milyen támogatásokat kínál az innovációs pályázat?

A GINOP Plusz 2.1.3-24 innovációs pályázat keretében a mikrovállalkozások és kisvállalkozások számos területen igényelhetnek támogatást. Ide tartozik a vállalkozási folyamatok fejlesztése, a termelés, a marketing, a logisztika és a szervezeti innováció. A pályázat célja, hogy ezek a vállalkozások technológiai színvonalukat javítsák és üzleti innovációs tevékenységeiket erősítsék. A támogatás mértéke akár 70%-a is lehet a projekt összköltségének, ami 20 és 50 millió forint között mozoghat, és maximum 15 millió forintos előleg igényelhető.

A támogatás keretei között számos költségtétel számolható el, amelyek hozzájárulnak az innovatív projektek megvalósításához, így eszközbeszerzést, tanácsadói díjakat, sőt, még bérköltséget is tartalmazhat a költségvetésünk.

Ki pályázhat?

A pályázat a legalább egy lezárt üzleti évvel és három alkalmazottal rendelkező mikrovállalkozásoknak és kisvállalkozásoknak szól. A támogatás feltételei között szerepel, hogy a vállalkozás Magyarországon bejegyzett, kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaság legyen – így az innovációs pályázat országosan elérhető! Mind vidéki, mind budapesti cégek pályázhatnak.

Mik a kizáró feltételek?

Fontos megemlíteni, hogy bizonyos kizáró tényezők is léteznek. Így például nem pályázhat az a vállalkozás, amelynek a támogatási kérelem benyújtását megelőző öt évben történt szabálytalanság miatti támogatói elállása volt, vagy ha a projektjének összköltsége meghaladja az előző üzleti év árbevételének 50%-át. Továbbá, ha a vállalkozás ellen végrehajtási eljárás van folyamatban, az szintén kizáró ok lehet.

Miért érdemes pályázni?

A pályázat lehetőséget ad a vállalkozások számára, hogy piaci pozíciójukat megerősítsék és versenyképességüket növeljék az innováció segítségével. Az innováció nem csupán a termékek és szolgáltatások minőségének javítását szolgálja, hanem hozzájárul a vállalkozás hatékonyságának növeléséhez is. Az S3 stratégiában megfogalmazott kihívásokra való reagálás szintén hozzájárul a hazai vállalatok hosszú távú fenntarthatóságához.

Hogyan lehet igénybe venni a támogatást?

A pályázati időszak három szakaszra oszlik, amely 2024. október 29-től 2025. április 22-ig tart. Az első szakasz 2024. október 29-től november 12-ig, a második 2025. január 21-től február 4-ig, a harmadik pedig 2025. április 8-tól 22-ig tart. Érdemes időben felkészülni és minden szükséges dokumentumot beszerezni a sikeres pályázáshoz.

Példák a támogatási lehetőségekre

Egy cég például marketinginnovációra használhatja a támogatást, amely segíthet új piacok meghódításában. Egy másik vállalkozás a termelési folyamatok optimalizálására összpontosíthat, amely csökkentheti a gyártási költségeket és növelheti a nyereséget. Esetleg egy logisztikai cég az innovatív ellátási lánc technológiákba fektethet, hogy javítsa szállítási hatékonyságát és ügyfél-elégedettségét.

A pályázat jelentősége a vállalkozások számára

Ez a pályázat jelentős lépést jelent a hazai mikrovállalkozások és kisvállalkozások számára az innováció világába való belépéshez. Az innovatív megoldások alkalmazása lehetőséget nyújt a vállalkozásoknak, hogy lépést tartsanak a gyorsan változó piaci igényekkel, és fenntartható növekedést érjenek el. Az ilyen jellegű pályázatok hozzájárulnak ahhoz, hogy a vállalkozások ne csak túléljék, hanem prosperáljanak is a mai versenyző gazdasági környezetben.

Összegezve

Az innovációs pályázat megnyitja az utat a mikrovállalkozások és kisvállalkozások előtt, hogy új szintre emeljék működésüket és versenyképességüket. A támogatás célja nem csupán a pénzügyi segítségnyújtás, hanem a vállalkozások hosszú távú fejlődésének ösztönzése is. Érdemes kihasználni ezt a lehetőséget, hogy a vállalkozások ne csak alkalmazkodjanak a változó piaci környezethez, hanem aktívan formálják is azt.

Amennyiben felkeltette érdeklődését a pályázat, és szeretné megtudni, hogyan kamatoztathatná ezt a lehetőséget vállalkozása életében, igényeljen ingyenes konzultációs lehetőséget, és szakértőink segítenek!

Ha bővebben szeretne hallani a támogatásról, regisztráljon 2024. október 10-én megrendezésre kerülő online konferenciánkra, ide kattintva!

Goodwill Consulting Kft. – Információból fejlesztés, a fejlesztésből siker

Hallgassa meg a témában a GoodCast aktuális epizódját!

Pályázni szeretne, vagy további kérdése lenne?

Igényeljen ingyenes fejlesztési tanácsadást!
[Ha konkrét elképzelése, vagy kérdése van, ossza meg velünk!]


Javasolt további cikkek
megjelent-0-szazalekos-hitelprogram-budapestenmezogazdasi-kisuzemek-tamogatasa