Mezőgazdasági kisüzemek támogatása

 Kategória: Finanszírozás

A mezőgazdasági kisüzemek számára egy új támogatási lehetőség nyílik meg hamarosan, amely célja, hogy elősegítse a helyben megtermelt termények iránti növekvő kereslet kielégítését. Ez a pályázat különösen fontos azon kisméretű termelők számára, akik önerővel nem tudnák fejleszteni gazdaságukat, de adottságaik és ambícióik alapján fejlődésre képesek.

A támogatás célja

A pályázat célja a mezőgazdasági kisüzemek jövedelemszerzésének és gazdasági stabilitásának elősegítése. Ezáltal a termelők képesek lesznek lépést tartani a piaci igényekkel, és javítani tudják termékeik minőségét és mennyiségét.

A felhívás jelenleg még társadalmi egyeztetés alatt áll, várhatóan a támogatási kérelmeket 2025 januárjától lehet majd benyújtani.

Kik pályázhatnak?

A támogatásra az alábbi mezőgazdasági szereplők jogosultak:

  • Őstermelők,

  • Mezőgazdasági termelőnek minősülő egyéni vállalkozók,

  • Szociális szövetkezetek.

A pályázáshoz bizonyítani szükséges, hogy a pályázó üzemmérete a benyújtott kérelem előtti évben legalább 5 000, de 10 000 euró STÉ-nél kisebb volt. Egy lakóhelyről kizárólag egy kedvezményezett lehet jogosult a támogatásra.

Támogatható tevékenységek köre

A pályázat keretében számos tevékenység támogatható, melyek célja a mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése. A kiírás négy célterületet határoz meg:

  1. Állattartáshoz kapcsolódó fejlesztések

  • Épületek építése vagy bővítése állattartó telepeken.

  • Gépek és eszközök beszerzése, mint például takarmány-előkészítő gépek vagy traktorok.

  1. Kertészeti termelőtevékenység fejlesztése

  • Kertészeti épületek építése, bővítése.

  • Gépek beszerzése, mint például szüretelő gépek vagy traktorok.

  • Tavaszi fagykár megelőző technológiák telepítése.

  1. Terménytárolók építése

  • Tároló létesítmények építése vagy korszerűsítése.

  • Szárítóberendezések és anyagmozgató eszközök beszerzése.

  1. Ültetvénytelepítés

  • Gyümölcsösök, gyógy- és fűszernövények, valamint borszőlő ültetvények telepítése.

A választható, önállóan nem támogatható költségek magukban foglalják a műveletelőkészítés különböző feladatait, mint például a tervezést és szakmai előkészítést.

Elszámolható költségek

A pályázat keretében számos költség elszámolható, beleértve a terület-előkészítést és az építési költségeket. Az építés, átalakítás és bővítés során felmerülő költségek akkor számolhatók el, ha azok a művelet végrehajtásához szükségesek. Továbbá, a művelet céljához kapcsolódó technológiát alkalmazó eszközök, immateriális javak beszerzése, mint például szabadalmak és licencek, szintén támogathatók.

Mekkora mértékben támogatják a mezőgazdasági kisüzemeket?

A támogatás mértéke várhatóan maximum 85%, a maximális támogatási összeg pedig 10 millió forint lehet. A projekt Magyarország egész területén megvalósítható, így bátorítjuk Önt, hogy éljen ezzel a lehetőséggel, és biztosítsa mezőgazdasági kisüzeme jövőjét ezzel a támogatással.

Pályázati lehetőségek esetén mindig érdemes időben tájékozódni és felkészülni, hiszen a megfelelő információ birtokában jelentős előnyre tehet szert a piacon. Ne habozzon élni ezzel a lehetőséggel, és tegye meg az első lépést az önfenntartó és versenyképes mezőgazdasági tevékenység felé!

Amennyiben szeretné jobban megismerni a pályázatot, igényeljen ingyenes konzultációs lehetőséget szakértőinktől!

Goodwill Consulting Kft. – Információból fejlesztés, a fejlesztésből siker

Pályázni szeretne, vagy további kérdése lenne?

Igényeljen ingyenes fejlesztési tanácsadást!
[Ha konkrét elképzelése, vagy kérdése van, ossza meg velünk!]


Javasolt további cikkek
digitalis-fejlesztesek